OVERMATIGE TRANSPIRATIE

Soorten transpiratieproblemen

Transpireren is een natuurlijke reactie die een biologische functie heeft, maar er zijn momenten waarop het meer als een belemmering kan voelen dan als nuttig. Verschillende soorten transpiratieproblemen zijn overmatig transpireren (oftewel hyperhidrose), transpiratie veroorzaakt door de menopauze, en lichaams- en zweetvoetengeur.

OVERMATIGE TRANSPIRATIE

Wat is hyperhidrose?

Overmatig transpireren, ook wel bekend als hyperhidrose, is een medische aandoening die ongeveer 3% van de wereldbevolking treft. De exacte oorzaken zijn complex en uiteenlopend, waaronder het onvermogen van het lichaam om zijn temperatuur te reguleren. Sommige mensen die last hebben van overactieve zweetklieren kunnen tot wel 5x zoveel transpiratie produceren dan normaal. De aandoening kan voorkomen op lichaamsdelen als de oksels (axillaire hyperhidrose), de handpalmen (palmaire hyperhidrose), de voetzolen (plantaire hyperhidrose), en de hoofdhuid (cranio-faciale hyperhidrose).

Hoe weet je dat het hyperhidrose is?

Bij hyperhidrose transpireren bepaalde delen van het lichaam overvloedig. Gewoonlijk zijn dit hoofd, oksels, gezicht en voeten. Deze vorm van overmatige transpiratie kan slopend zijn voor degene die eraan lijdt, en vormt een reden om medische hulp te zoeken. Als je de behoefte voelt om je voortdurend om te kleden omdat je kleding klam is van de tanspiratie, lijd je misschien aan hyperhidrose. Als je handpalmen en hoofd voortdurend nat zijn en je ze vaak moet afdrogen, kan het ook hyperhidrose zijn. Herken je deze symptomen, raadpleeg dan je arts voor de juiste diagnose en weet dat hulp, waaronder eventueel een medische ingreep beschikbaar is.

Menopauze

Bij zo’n 70% van alle vrouwen gaat de menopauze gepaard met opvliegers. Veel vrouwen hebben deze ervaring, die een koortsachtige sensatie kan veroorzaken en kan leiden tot hevige transpiratie gedurende 30 seconden tot een half uur.

Lichaams- en voetengeur

Transpiratie is van zichzelf geurloos. Wanneer kleding echter nat blijft van de transpiratie, gedijen hierop bacteriën, waardoor geur ontstaat. Anti-transpirant doodt bacteriën en het toegevoegde parfum maskeert de geur. Als je vooral last hebt van lichaamsgeur, probeer dan reservekleding bij de hand te hebben, zodat je je kunt verkleden wanneer je je wilt opfrissen.

Voetengeur ontstaat vrij snel, omdat schoenen transpiratie absorberen en vochtig blijven, en zo een ideale voedingsbodem vormen waarin bacteriën goed gedijen. Heb je last van zweetvoeten, laat je schoenen dan aan het eind van elke dag goed drogen voordat je ze opnieuw aantrekt.

GERELATEERDE ARTIKELEN

DELEN

Close
SHARE >